Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δέος και κατάνυξη στις Εορτές Εξόδου στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου
Με απόλυτο σεβασμό στους προγόνους μας, δέος μπροστά στην υπέρτατη θυσία τους και συναίσθημα κατάνυξης, ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την 198η επέτειο από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου, με την επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου, την οποία έφεραν μαθητές λυκείων της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, από τον Κήπο των Ηρώων στην Πινακοθήκη χθες Κυριακή, 28 Απριλίου 2024.
Οι φετινοί εορτασμοί περιλάμβαναν μια σειρά εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου που προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ενώ χιλιάδες ήταν εκείνοι που προσήλθαν στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου ειδικά το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων και παρακολούθησαν με κατάνυξη τις μεγαλειώδεις πομπές με τη συμμετοχή εκατοντάδων τμημάτων προς τον Κήπο των Ηρώων.
Η Έναρξη των Εορτασμών κηρύχθηκε από τον Δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρο Διαμαντόπουλο το Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, στο Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» όπου παράλληλα εγκαινιάστηκε η έκθεση της εικαστικού Ηρώς Νικοπούλου «Το Σβηστό Μανουάλι», σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «ΔΙΕΞΟΔΟΣ».
Την Κυριακή, 14 Απριλίου, ο Σύλλογος «Φίλοι του Ραδιοφώνου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας εκδήλωση με τίτλο «Τι έχει να πει ο Λόρδος Βύρων στον 21ο αιώνα – Η βάση για σύγχρονο φιλελληνισμό», με ομιλία του κ. Παναγιώτη Τριγάζη, εκπροσώπου του Συνδέσμου Βυρωνιστών για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, την οποία ακολούθησε η συναυλία «Φιλελληνική Μούσα για το Μεσολόγγι και τον Λόρδο Βύρωνα», με τη συμμετοχή της Δρ. Μαρίας–Μελπομένης Χρύσης (Σοπράνο-Πανεπιστήμιο Αθηνών), του Δρ. Δημοσθένη Φιστουρή (Τενόρος-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), μικρό χορωδιακό σύνολο από φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο πιάνο τον Δρ. Αθανάσιο Τρικούπη (Κοσμήτωρ της Σχολής Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Την Δευτέρα, 15 Απριλίου, ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου διοργάνωσε το βιωματικό εργαστήριο για τμήματα Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων «Ταξιδεύοντας στο Μεσολόγγι των Ηρώων με τον Σπυρίδωνα Τρικούπη», με εμψυχώτριες τις κα Άννα Μανθάτη και κα Φρόσω Γατσώρη και εμψυχωτή τον κ. Γιάννη Γρατσινόπουλο, στο Μουσείο της Οικογένειας Τρικούπη.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, η «Φιλαρμονική Πανδαισία» στην οποία συμμετείχαν οι τρεις φιλαρμονικές της πόλη μας (Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης» – Αρχιμουσικός κ. Δημήτρης Τσιάντας, Μουσικός Ομίλος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών» – Αρχιμουσικός κ. Δημήτρης Μανωλάτος και Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» – Αρχιμουσικός κ. Μάκης Κουτσαγγέλης), αποθεώθηκε από τους εκατοντάδες παραβρισκόμενους που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.
Η μουσική παράταση του Συνθέτη κ. Δημήτρη Μαραμή «Όποιος πεθάνει σήμερα, χίλιες φορές πεθαίνει» προκάλεσε ρίγη συγκίνησης την Τρίτη, 16 Απριλίου. Ο ίδιος ο συνθέτης στο πιάνο, ο τραγουδιστής κ. Θοδωρής Βουτσικάκης, η ηθοποιός κα Μαρίνα Καλογήρου και η κα Στέλλα Τέμπρελη στο Βιολοντσέλο, συντέλεσαν στη δημιουργία ενός μοναδικού συνδυασμού δημοτικών τραγουδιών, μουσικής, απαγγελίας και ποίησης, η οποία προκάλεσε συγκίνηση στο πολυπληθές ακροατήριο της αίθουσας εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος.
Η Τετάρτη, 17 Απριλίου, ήταν αφιερωμένη στον Λόρδο Βύρωνα, με την εκδήλωση «Η παρακαταθήκη του Λόρδου Βύρωνα: Το αποτύπωμα του κορυφαίου φιλέλληνα στην ιστορία και την τέχνη». Η δημοσιογράφος κα Βίκυ Φλέσσα και ο κ. Ιωάννης Χουντή ντε Φάμπρι, σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Ρομαντισμός στην Εξουσία – Όψεις πολιτικής ιδεολογίας του Λόρδου Βύρωνα και η δράση του στην Ελληνική Επανάσταση», συζήτησαν για την διαχρονική επιρροή του μεγάλου ποιητή και Φιλέλληνα.
Παράλληλα, στον χώρο της Πινακοθήκης, εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό αντικείμενα σχετιζόμενα με τον Λόρδο Βύρωνα, από την προσωπική συλλογή των συλλεκτών κ. Μάκη Ρούσαλη και κ. Νίκου Λύρου. Η εκδήλωση αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» και του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Αφιερωμένη στον Λόρδο Βύρωνα όμως ήταν και η Παρασκευή, 19 Απριλίου, ημέρα που σηματοδοτούσε ακριβώς 200 χρόνια από τον θάνατό του στο Μεσολόγγι, στις 19 Απριλίου 1824. Το πρωί, πραγματοποιήθηκε ο Αγώνας Δρόμου Μνήμης Λόρδου Βύρωνα για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του, με την συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των Γυμνασίων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και αφετηρία τον Κήπο των Ηρώων και τερματισμό στο Μνημείο του Λόρδου Βύρωνα, πλησίον του τόπου όπου άφησε την τελευταία πνοή, και όπου βρίσκεται από το 1924 μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, έργο του γλύπτη Αντώνιου Σώχου, τοποθετημένη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ενώ παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, εγκαινιάσθηκε η μουσειακή έκθεση «Η Ζωή και το Έργο του Λόρδου Βύρωνα – Η Σχέση του με την Ελλάδα και το Φιλελληνικό Κίνημα» στο Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, της Βυρωνικής Εταιρείας, σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η φωτογραφική Έκθεση «…κοίταξε γύρω σου και διάλεξε τον τόπο σου…» της φωτογράφου κας Μαρίας Στέφωση και η ζωγραφική έκθεση «Ατενίζοντας την μορφή του Λόρδου Βύρωνα» με έργα Καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Ελλάδας, Σκωτίας, Κοπεγχάγης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο κτίριο Χρυσογέλου, ακολούθησε η λυρική παράσταση με άριες από τις όπερες «Οι Τελευταίες Ημέρες του Βύρωνα» και «Ο Κουρσάρος» σε συνδιοργάνωση με το Institute of Digital Archaeology (IDA) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μάλιστα, οι άριες από την όπερα «Οι Τελευταίες Ημέρες του Βύρωνα» παρουσιάστηκαν σε παγκόσμια πρεμιέρα παραγγελθείσα από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας ειδικά ώστε να παρουσιασθεί στο Μεσολόγγι την ημέρα θανάτου του ποιητή και Φιλέλληνα.
Ερμηνεύσαν οι Βρετανοί Σολίστ, Natalia Quiroga Romero, Σοπράνο και Gustavo Vita, Βαθύφωνος. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθυντής και Ιδρυτής του Institute of Digital Archaeology (IDA), Dr. Roger Michel, καθώς και η και Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κα Ροδάνθη-Ρόζα Φλώρου, συνδιοργανώτρια της εκδήλωσης μαζί με τον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Το Σάββατο, 20 Απριλίου, ακολούθησαν παράλληλες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Μεσολόγγι. Στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, στην Αθήνα, έλαβε χώρα η εκδήλωση «Το Μεσολόγγι στα απομνημονεύματα των αγωνιστών και την ποίηση», κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Συγγραφέα – Δημοσιογράφο κ. Παντελή Μπουκάλα και Συναυλία από το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο «Libro Coro» υπό τη Διεύθυνση της Μαέστρου κας Ανθής Γουρουντή, με τη συμμετοχή της υψίφωνου κας Vivian Dοuglas. Η διοργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής «Η Ιερά Πόλις» και τον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Παράλληλα, στο Μεσολόγγι, στο Κτίριο Χρυσογέλου, έλαβαν χώρα δύο εκδηλώσεις. Η έκθεση τεκμηρίων με σύμβολα της Επανάστασης του 1821 από τη «Συλλογή Τρικόγλου» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε διοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και ο 6ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για το Μεσολόγγι στα χρόνια της Επανάστασης, τον οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με τον Ραδιοφωνικό Σταθμού Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Ιδιαίτερα πλούσιο ήταν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων την Κυριακή, 21 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία έλαβε χώρα και το πάνδημο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου στην Πλατεία Συντάγματος που προσκάλεσε ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης και τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγίου.
Το πρωί, μετά το πέρας της Αρχιερατικής θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευούλας για τον Αρχηγό της Φρουράς των Μεσολογγιτών Αθανάσιο Ραζή-Κότσικα, ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τον Σύλλογο Μεσολογγιτών «Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας», σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Στην Αθήνα, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ευαγγελίστρια), ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Η Ιερά Πόλις» διοργάνωσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Πεσόντων κατά τις Πολιορκίες και την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, ενώ ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων Ελευθέρων Πολιορκημένων, κ. Γιάννης Μακρής, εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρα.
Ακολούθησε πομπή προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου με επικεφαλής την Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης», υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Δημήτρη Τσιάντα και τμήματος Αη Συμιωτών, την οποία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ειρηνικό συλλαλητήριο επί της Πλατείας Συντάγματος ενάντια στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, με συμμετοχή μεγάλου πλήθους δημοτών και τις τρεις φιλαρμονικές Φιλαρμονική του Δήμου «Χρήστος Καψάλης», υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Δημήτρη Τσιάντα, του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών», Αρχιμουσικός κ. Δημήτρης Μανωλάτος και του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός», Αρχιμουσικός κ. Μάκης Κουτσαγγέλης.
Το απόγευμα της Κυριακής, στο Μεσολόγγι, έγινε προβολή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας του πρώτου ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την πολεμική δράση της Μαντώ Μαυρογένη, της πιο ανιδιοτελούς ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης, με τίτλο «Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμένης Ψυχής», σε Έρευνα – Παρουσίαση – Παραγωγή – Σκηνοθεσία της κας Γεωργία Μπιτάκου, και σε μουσική του κ. Σταμάτη Σπανουδάκη, του κ. Θανάση Βασιλόπουλου και του κ. Νίκου Χατζόπουλου, με τη συμμετοχή της κας Κάτιας Δανδουλάκη, του κ. Τάσου Νούσια και του κ. Σταμάτη Μπιτάκου.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ακολούθησαν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του φωτογράφου κ. Βασίλη Αρτίκου «Της Εξόδου: άνθρωποι και τόποι», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το πρόγραμμα των κυριακάτικων εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την συναυλία της Φωτεινής Δάρα για την Έξοδο του Μεσολογγίου με τίτλο «Μια Νύχτα σαν κι αυτή», στον πεζόδρομο έμπροσθεν του κτιρίου Χρυσογέλου και σε οργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η δεύτερη εβδομάδα των εορτασμών, αποτέλεσε μια «Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια», μια παράταση σε σκηνοθεσία του κ. Ιωάννη Τράντα, συγγραφή και καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Χρήστο Βλαχογιάννη, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας
Το «Αλωνάκι της Λευτεριάς», η παράσταση μουσικής και λόγου που ήταν αφιερωμένη στην Έξοδο του Μεσολογγίου και τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, σε αφήγηση κ. Γρηγόρη Βαλτινού, κας Κλαίρης Μανιάτη και κ. Christian Ronig, με την κα Κατερίνα Παπαδοπούλου και τον κ. Παναγιώτη Αγγελακόπουλο στο τραγούδι, με τη συμμετοχή του πολυφωνικού συγκροτήματος «Ισοκράτισσες» και υπό την καλλιτεχνική και μουσική επιμέλεια του κ. Θωμά Κωνσταντίνου, αποτέλεσε την καταληκτική εκδήλωση της Δευτέρας, 22 Απριλίου.
Ο Πρόεδρος της «Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας» κ. Κώστας Καρκανιάς, πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Το Τείχος και οι λοιπές οχυρώσεις του Μεσολογγίου – Ένα μοναδικό τεχνικό αμυντικό έργο» στο κτίριο Χρυσογέλου την Τρίτη, 23 Απριλίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεθνής Αδελφότητα Απογόνων Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Ο θεατρικός μονόλογος «Η Κυρά της Ρω» ακολούθησε το ίδιο βράδυ στο πρόγραμμα των εορτασμών, με την ηθοποιό κα Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ομώνυμο ρόλο, σε κείμενο του συγγραφέα κ. Γιάννης Σκαραγκάς και σκηνοθεσία του κ. Σταύρου Λίτινα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
Την Τετάρτη, 24 Απριλίου, σε μία πάνδημη εκδήλωση, τιμήθηκε ο εκλεγμένος Αρχηγός της Φρουράς των Μεσολογγιτών Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας στην «Ημέρα του Αρχηγού». Στο κατώφλι της πατρογονικής κατοικίας του Αρχηγού της Φρουράς, ο κ. Νίκος Κορδόσης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της «Διεξόδου» παρέδωσε τα Όπλα του Αρχηγού σε νέους ντυμένους με ιστορικές φορεσιές του «Ιστορικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου», όπλα τα οποία μεταφέρθηκαν συνοδεία της επιβλητικής πομπής με επικεφαλής την Φιλαρμονική «Διονύσιος Σολωμός», με Αρχιμουσικό τον κ. Μάκη Κουτσαγγέλη, στον Κήπο των Ηρώων, συνοδεία του Δημάρχου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρου Διαμαντόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Μαυρομμάτη, του εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πλήθος κόσμου.
Στον Κήπο των Ηρώων, μπροστά από το μνημείο του Αθανασίου Ραζή-Κότσικα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό, ενώ στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Κωνσταντίνο Τζαβέλα, απόγονο του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Κίτσου Τζαβέλα, πριν ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.
Η διοργάνωση της «Ημέρας του Αρχηγού» ήταν του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» και του Ιστορικού Μουσείου «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», με τη συμμετοχή του «Ιστορικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου».
Το ίδιο βράδυ, έλαβε χώρα μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις των ημερών, η εμπλουτισμένη με πολυμέσα μουσικο-αφηγηματική εκδήλωση «Ράσο και Φουστανέλα»: Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία, στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Μεγάρου Αιτωλίας και Ακαρνανίας (Δεσποτικό), από την Χορωδία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό την διεύθυνση του κ. Σπύρου Χολέβα, ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια όλης της εκδήλωσης.
Η αφήγηση του κ. Νικήτα Τσακίρογλου, σε κείμενα της Μαρίνας Κασσαβέτη, το τραγούδι του κ. Κώστα Μακεδόνα και της κας Βίκυ Γιωμπρέ, συνδυάστηκαν με τα εξαιρετικά βίντεο της κας Σοφία Ντιάγκα δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου που παρακολούθησε ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και μεγάλου πλήθος κόσμου, που πραγματικά κατέκλυσαν τον αύλειο χώρο του δεσποτικού.
Την Πέμπτη, 25 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε Επετειακή Γενική Ιερατική Σύναξη Απάντων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεσολογγίου και προσκύνημα στον Κήπο των Ηρώων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πομπή στον Κήπο των Ηρώων συνοδεία της Φιλαρμονικής Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης» και επιμνημόσυνη δέηση.
Στη συνέχεια, η Ιερή Πόλη Μεσολογγίου υποδέχθηκε στον Κήπο των Ηρώων τον αθλητή Σπύρο Λαχανά που έφερε την Ολυμπιακή Φλόγα, ενώ ακολούθησε σεμνή τελετή, κατά την οποία η Φιλαρμονική του Δήμου παιάνισε τον Ολυμπιακό Ύμνο, τον γαλλικό και τον ελληνικό.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Φώτης Καϋμενάκης, η Πρόξενος της Γαλλίας στην Ελλάδα κα Κατρίν Σανιελάνζ και ο αναπληρωτής Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας Σωτήρης Φαράντος, ενώ ακολούθησε χορευτικό δρώμενο από το τμήμα χορού του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, υπό τον συντονισμό της υπεύθυνης καθηγήτριας κλασικού χορού κας Άννα Κοκκινάκη.
Στη συνέχεια, ο διεθνούς φήμης παρουσιαστής και δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας, άναψε την ολυμπιακή λαμπάδα από την εστία και κατευθύνθηκε τρέχοντας προς τον επόμενο λαμπαδηδρόμο, με τη φλόγα να ταξιδεύει έως το Παρίσι όπου στις 26 Ιουλίου θα κηρυχθεί η έναρξη των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Το απόγευμα της Πέμπτης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ιερή Πόλη Μεσολογγίου τίμησε τον αδελφοποιημένο Δήμο της Μόρφου.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μουσείων και Βιώσιμου Τουρισμού Δημήτρης Πετρόπουλος, ο Δήμαρχος της Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Στάθης Ευσταθόπουλος, εκπρόσωπος του Πρύτανη, και οι καθηγητές κ. Δημήτριος Καινούργιος και κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι μαθήτριες Ευαγγελία Κορδάτου και Ειρήνη Τσιρόγλου, μέλη της θεατρικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου ανάγνωσαν το ποίημα «Τρίτο κουδούνι», σε επιμέλεια της φιλολόγου κας Ζέτας Λάττα, ενώ έπειτα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Η αγκαλιά της Μόρφου» και ακολούθησαν τραγούδια του κυπριακού αγώνα και της Ελληνικής Επανάστασης, από τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Νικολάου Μαλιάρα.
Η εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, έκλεισε με την ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρου Διαμαντόπουλου και του Δημάρχου Μόρφου Βίκτωρα Χατζηαβραάμ.
Οδεύοντας προς την κορύφωση των εκδηλώσεων, την Παρασκευή, 26 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε γενικός σημαιοστολισμός της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ενώ έλαβαν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών – Πανεπιστημιακή Σχολή Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου.
Στις 11:00 το πρωί, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από σπουδαστές και μαθητές στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων, ενώ στις 18:00 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές, Συλλόγους, Οργανώσεις και Φορείς, στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων.
Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, η γενέτειρα χώρα του, το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτέλεσε την τιμώμενη χώρα των φετινών Εορτών Εξόδου.
Σε εκδήλωση εντός του Κήπου των Ηρώων, συνδιοργανωμένη από τον Δήμο και την Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τιμήθηκε η χώρα που ανέδειξε τόσο τον μεγάλο Φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα, όσο και πολλούς άλλους. Λόγους εκφώνησε ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος και ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Matthew Lodge, πριν ακολουθήσει μουσικό, αφηγηματικό δρώμενο και η γενική δοκιμή της Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
Το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου και την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου, η Ιερή Πόλη Μεσολογγίου πλημμύρισε από επισκέπτες που ήρθαν για να τιμήσουν μια από τις ιερότερες ημέρες του έθνους, την 198η επέτειο από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Στις 9:30, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος, υποδέχθηκε τους εκπροσώπους των ξένων κρατών και της Κυβέρνησης στην αίθουσα Τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη, Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.
Ακολούθησε στις 10:15 επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Φιλελλήνων, στον Κήπο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από την Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τους εκπροσώπους ξένων κρατών, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί την τιμώμενη χώρα, πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από από την Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Πρέσβη κ. Matthew Lodge, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, την Πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου ως εκπρόσωπο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Βυρωνικών Εταιριών, τη Δήμαρχο του Gedling και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια στο Μνημείο Κυπρίων Αγωνιστών από τον Δήμαρχο της Αδελφοποιημένης Πόλης της Μόρφου κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο Μνημείο του Μάγερ, τιμώντας την 198η επέτειο του θανάτου του, από την Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, την Πρεσβεία της Ελβετίας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, την Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών κα Μαρία Αντωνιάδου, τον Δήμαρχο του Schöfflisdorf και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και στο Μνημείο του Επισκόπου Ρωγών και Κοζύλης, Ιωσήφ, από την Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, τον Πρόεδρο του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών» και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Παράλληλα, στις 11:00 πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση του 40ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πατρών – Μεσολογγίου, σε διοργάνωση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών και υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ενώ την ίδια ώρα έλαβε χώρα η Μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου, του Ιερού Λαβάρου και του Τιμίου Σταυρού του Επισκόπου Ρωγών και Κοζύλης, Ιωσήφ, από το Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης – Πινακοθήκη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος. Λίγο αργότερα, στις 11:30, ακολούθησε η εκκίνηση του 76ου ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ, από το Ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Συμεών και του 7ου Παιδικού ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ, από την Πύλη.
Μισή ώρα μετά το μεσημέρι, έλαβε χώρα η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, η οποία φέτος έφερε τον τίτλο «Οι ντάπιες του Μεσολογγιού: Το πολιορκημένο Μεσολόγγι ως σύμβολο πατριωτισμού και κοσμοπολιτισμού» και περιλάμβανε ομιλία του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Σπυρίδωνα Βλαχόπουλου, στο Μουσείο Οικογένειας Τρικούπη, ενώ έπειτα ακολούθησε το γεύμα προς τους εκπροσώπους των ξένων κρατών που παραδοσιακά προσφέρει ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Το απόγευμα, απονεμήθηκαν τα έπαθλα στους νικητές του 40ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας, πριν πραγματοποιηθεί η Μεταφορά των Ιερών Κειμηλίων από το Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης – Πινακοθήκη, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, από τον Σύλλογο Πανηγυριστών «Ο Άη-Συμιός».
Ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ελασσόνος κ.κ. Χαρίτωνος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, ξεκίνησε η Πομπή των πέραν των διακοσίων τμημάτων, ντυμένων με ιστορικές φορεσιές, που ήρθαν από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να πάρουν μέρος στους εορτασμούς και να τιμήσουν με την παρουσία τους τους πεσόντες της Εξόδου.
Την λιτανευτική Πομπή ακολούθησε η εικόνα της Εξόδου, ο Σταυρός της Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών και το Ιερό Λάβαρο, συνοδεία του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και πλήθους επισήμων και κόσμου.
Φτάνοντας στον Κήπο των Ηρώων, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, την Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας ως Τιμώμενης Χώρας, τα Σώματα Ασφαλείας, τον Πρόεδρο ΚΕΔΕ, τον Δήμο Μόρφου ως Τιμώμενο Αδελφοποιημένο Δήμο και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος, καταχειροκροτήθηκε κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο πλήθος των παραβρισκόμενων, αναφερόμενος τόσο στην θυσία των προγόνων μας την νύχτα της Εξόδου, όσο και στην σημερινή ιδιόμορφη «κατάσταση πολιορκίας» που βιώνει η Ιερή Πόλη του Έθνους με την απαξίωση του ιστορικού του Πρωτοδικείου.
Όπως κάθε χρόνο, η αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα, αποτέλεσε την πλέον συγκινητική κορύφωση της εκδήλωσης, κάνοντας πολλούς να δακρύσουν αναλογιζόμενοι το συνδυασμό μεγαλείου και τραγικότητας που δικαίως ανήγαγαν την πόλη του Μεσολογγίου σε Ιερή Πόλη.
Μετά το τέλος των εκδηλώσεων στον Κήπο των Ηρώων, πραγματοποιήθηκε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, στην οποία συμμετείχε πλήθος προσκεκλημένων.
Η Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024,αποτέλεσε την τελευταία ημέρα των Εορτών Εξόδου για το 2024. Στις 06:30 ήχησαν οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ενώ στις 07:00 πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνος κ.κ. Χαρίτωνος και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού.
Στη συνέχεια, στις 10:45, πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού, ενώ λίγο μετά εκκίνησε η Πομπή προς τον Κήπο των Ηρώων όπου πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς, κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ελεύθερων Πολιορκημένων από την Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία στη συνέχεια εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.
Ακολούθησε η βράβευση των νικητριών και των νικητών του 76ου ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ ενώ με το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», από την υψίφωνο κα Vivian Douglas, με τη συμμετοχή τμήματος της Χορωδίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα, έληξε η σεμνή τελετή στον Κήπο των Ηρώων.
Τα Ιερά Κειμήλια μεταφέρθηκαν στη συνέχεια από τον Κήπο των Ηρώων στο Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης – Πινακοθήκη με τη συμμετοχή της μπάντας του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών», ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε γεύμα για τους επίσημους επισκέπτες.
Οι Εορτές Εξόδου ολοκληρώθηκαν επισήμως με την επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με Πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα Τελετών του Μουσείου Ιστορίας & Τέχνης – Πινακοθήκη και την υποστολή της Σημαίας στην Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.
Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλες και όλους όσους συνέβαλαν και φέτος στην επιτυχή διοργάνωση και περάτωση των Εορτών Εξόδου, τον τελετάρχη κ. Μάκη Γιώτη και τους βοηθούς του, το προσωπικό του Δήμου που έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για άλλη μια χρονιά, τους εθελοντές που πρόσφεραν ανιδιοτελώς στους εορτασμούς, τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον Ιερό Κλήρο που βοήθησαν την διοργάνωση σε πολλαπλό επίπεδο, όλα τα Σωματεία, τους Συλλόγους και τους Φορείς που πήραν μέρος στην διοργάνωση των εκδηλώσεων και συμμετείχαν στις Πομπές.
Τέλος, θέλουμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσες και όσους επισκέφθηκαν τον Δήμο μας αυτές τις ημέρες, ως επισκέπτες, φίλοι της πόλης μας και προσκυνητές των πεσόντων προγόνων μας.
Εάν υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις, απολογούμαστε για αυτά και δίνουμε την υπόσχεση, με ορίζοντα την πραγματοποίηση των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Έξοδο, το 2026, οι επόμενες Εορτές Εξόδου να είναι ακόμη υψηλότερου επιπέδου.