«Η παγκόσμια κοινότητα αφιερώνει τη σημερινή ημέρα στο ζωτικό μας χώρο. Το Περιβάλλον. Η προστασία του είναι αυτονόητη από όλους μας. Η ευαισθησία, η παιδεία, το ενδιαφέρον επίσης είναι αντικείμενα συζητήσεων εδώ και δεκαετίες. Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει τη θεωρία. Η ραγδαία κλιματική αλλαγή που επηρεάζει πλέον τις ζωές όλων μας, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Την ίδια ώρα, ολόκληρα οικοσυστήματα θαλάσσια και χερσαία παραδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, υπαιτιότητα της ανθρώπινης παρέμβασης.

Στον δικό μας τόπο, που πέρα από την ομορφιά και την ποιότητα εικόνων και ζωής που περικλείει είτε στο θαλάσσιο χώρο του είτε στις ορεινές περιοχές του, οι παρενέργειες των ανθρώπινων παρεμβάσεων, σήμερα μας φέρουν όλους μπροστά από τις ευθύνες μας. Δεκαετίες ολόκληρες έχουν περάσει. Δεν πάει άλλο!

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, με παραστάσεις και έγγραφες ενημερώσεις έχει κάνει σαφές στην Πολιτεία πως η διάσωση του οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού δεν μπορεί και δεν γίνεται να περιμένει. Πλέον δεν κινδυνεύει μόνο το εισόδημα των ανθρώπων που ζουν από τη θάλασσα αλλά και η ποιότητα της ζωής τους.

Οι καιροί των «συμβολισμών» έχουν πλέον περάσει. Είναι ανάγκη τώρα να ληφθούν μέτρα και να παρθούν αποφάσεις. Γιατί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι εξελίξεις θα είναι μη αναστρέψιμες. Ας είναι η σημερινή ημέρα απαρχή δράσεων».

 

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου

Κώστας Λύρος

Δημοσίευση στο Facebook