Ο πρωην Δήμος Οινιάδων βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας . Απλώνεται σε μια έκταση 277.899 στρεμμάτων και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 10.227 κατοίκους. Με την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» επαναπροσδιορίζεται και αποτελείται από έξι δημοτικά διαμερίσματα: του Νεοχωρίου που αποτελεί και την έδρα του δήμου, την Κατοχή, τη Γουριά, την Πεντάλοφο, το Λεσίνι και τη Μάστρου.

Η ιστορική υπόσταση του Δήμου ανάγεται στην αρχαϊκή εποχή και ζωντανός μάρτυρας μιας τέτοιας θέσης είναι τα αρχαιόπρεπα κτίσματα της αρχαίας πόλης των Οινιαδών , όπως το αρχαίο θέατρο, οι αρχαίοι ναοί, τα τείχη και το νεώριο, το ναυπηγείο της πόλης που αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της τότε περιοχής. Εκτός των αρχαϊκών κατάλοιπων, ο Δήμος είναι «διάσπαρτος» από βυζαντινούς ναούς και εξωκλήσια που αποδεικνύουν την αδιάκοπη ιστορική του συνέχεια.

Στην Κατοχή σώζεται ερειπωμένο μεσαιωνικό κτίσμα που είναι γνωστό ως «Κούλια της Κυρά – Βασιλικής». Η κατασκευή του πύργου της Κατοχής τοποθετείται στο β΄ μισό του 14ου αιώνα και κατοίκισε σε αυτόν τα έτη 1831 – 1834 η γνώστη Βασιλική Κίτσου, ευνοούμενη του Αλή Πασά.
Ωστόσο, το στοιχείο εκείνο που κάνει τον πρώην Δήμο Οινιάδων και τον καθιστά μοναδικό είναι ο αξεπέραστος φυσικός του πλούτος. Ο ποταμός Αχελώος και ο υγροβιότοπος που σχηματίζει, η παραλία του Λούρου και το Δάσος του Φράξου είναι μόνο μερικά δείγματα του φυσικού κάλλους της περιοχής που αποτελούν διεθνώς αναγνωρισμένες, υπό προστασία ,περιοχές, καθώς αποτελούν ένα καταφύγιο της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής καταπιάνεται κυρίως με τις αγροτικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και την αλιεία.